День боротьби зі СНІДом: статистика в Україні, лікування і найпоширеніші міфи

День боротьби зі СНІДом: статистика в Україні, лікування і найпоширеніші міфи Фото: Getty Images

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день започатковано у 1988 році. Він покликаний підвищити поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та привернути увагу суспільства до порушень прав і свобод людей, які мають позитивний ВІЛ-статус.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на кінець 2022 року у світі налічувалося близько 39 млн людей, які живуть із ВІЛ-інфекцією. Дві третини з них — 25,6 млн людей, проживають в Африканському регіоні.

Від захворювань, зумовлених ВІЛ-інфекцією та СНІДом, померли 40,4 млн осіб.

Статистика ВІЛ/СНІДу в Україні

З початком повномасштабної війни в Україні ускладнилася ситуація з епіднаглядом за ВІЛ-інфекцією. Лікарі, особливо у південно-східних регіонах країни, мають труднощі з тим, щоб надавати медичну допомогу під час повітряних тривог або обстрілів. Через війну пацієнти змінюють місце проживання і втрачають зв'язок зі своїм лікарем, а логістичні перепони ускладнюють доставку препаратів у різні куточки України.

Не варто забувати і про окуповані території України. Захоплені ворогом міста і села взагалі відрізані від загальної медичної системи.

Тому терор, який вчиняє росія щодо медичної системи України, має жахливі наслідки для кожного пацієнта, а також для загальної епідситуації в країні. 

За даними Центру громадського здоров'я, станом на 1 жовтня 2023 року найвищій рівень поширеності ВІЛ-інфекції на 100 тис. населення зафіксовано в Одеській (1 128,4), Дніпропетровській (973,5), Миколаївській (747,4), Київській (474,5), Чернігівській (434,6), Херсонській (424,0) областях та в Києві (642,2). Найвищий приріст хворих за рік відбувся в Харківській (+ 20%), Рівненській (+ 10%) та Кіровоградській (+ 9%) областях. 

День боротьби зі СНІДОМ: статистика в Україні і найпоширеніші міфи
Поширеність ВІЛ-інфекції у регіонах України на 100 тис. населення станом на 1 жовтня 2023 року. 
Карта: Центр громадського здоров'я

У середньому щодня в Україні реєструється 32 випадки захворювання на ВІЛ-інфекцію, 9 випадків захворювання на СНІД і 4 смерті від хвороб, зумовлених СНІДом.

Серед шляхів передачі ВІЛ/СНІДу переважає статевий (73,9%) та внаслідок ін'єкційного вживання наркотиків (25,5%).

Які симптоми вказують на зараження ВІЛ/СНІДом?

Інкубаційний період ВІЛ складає від 3 тижнів до 3 місяців, але в деяких випадках може тривати і до року. Протягом цього часу хвороба ніяк себе не проявляє, а вірус активно росте і розмножується, проникаючи в усі органи і системи організму. У цей період діагностувати захворювання можна лише шляхом лабораторного дослідження.

Пройшовши інкубаційний період, хвороба поступово починає проявляти себе. Серед симптомів ВІЛ на ранніх стадіях медики найчастіше виділяють:

  • загальну слабкість, постійне нездужання, занепад сил;
  • періодична поява висипань на шкірних покривах і слизових;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • збільшення печінки і селезінки.

З прогресуванням хвороби з'являються часті ангіни й тонзиліти, герпетичні захворювання, пневмонії різного виду.

З часом всі захворювання зникають — починається латентний період. Єдиним проявом хвороби, що протікає в латентній стадії, є попарно збільшені лімфовузли.

Латентна стадія захворювання може тривати до 20 років, але в більшості випадків це 6-7 років. Потім настає термінальна стадія, для якої характерні незворотні патологічні процеси у всіх органах і системах людини.

Чи лікується ВІЛ/СНІД?

Лікування ВІЛ та СНІД зазвичай проводиться анонімно і починається з комплексного обстеження пацієнта на наявність антитіл у крові, що активізуються при потраплянні вірусу в організм.

З 2004 року в Україні діє система лікування ВІЛ — антиретровірусна терапія (АРТ). Вона повністю безоплатна для пацієнтів. І ефективна, за умови якщо пацієнт дотримується схеми лікування.

Антиретровірусна терапія не може повністю вилікувати ВІЛ. Та вона пригнічує розмноження вірусу і зміцнює імунітет. 

АРТ — це лікарські засоби у вигляді таблеток, які слід приймати 1 чи 2 рази протягом доби. Одна таблетка може містити кілька видів лікарських препаратів, тому їхню комбінацію ще називають "схемою лікування". 

День боротьби зі СНІДОМ: статистика в Україні і найпоширеніші міфи
Фото: Unsplash

Безперервний прийом АРТ дозволяє людині з ВІЛ жити повноцінним життям, тривалість якого обмежується лише природними процесами старіння. Також лікування запобігає передачі ВІЛ іншим людям: статевим шляхом, через кров, від матері до дитини. Якщо людина припиняє або перериває лікування, то ВІЛ може почати розмножуватися активніше, руйнуючи імунітет.

Міфи про ВІЛ/СНІД

Вперше ВІЛ виявили у 1959 році. Тобто, медична спільнота знайома з ним вже понад 60 років.

Та, на жаль, проінформованість суспільства про цю хворобу ще досить низька. Через це пацієнти з ВІЛ-статусом часто стикаються з булінгом. Довіряючи безглуздим міфам, багато хто боїться, уникає та перестає спілкуватися з ВІЛ-позитивними людьми.

Підступність низької поінформованості про ВІЛ полягає ще й у тому, що люди не знають справжніх шляхів передачі вірусу. Тому це може нашкодити їм самим. 

Нижче наводимо спростування деяких поширених міфів про цю хворобу.

Міф 1. ВІЛ поширюють через голки в кінотеатрах, на дискотеках, у транспорті

За всі роки епідемії не було зафіксовано жодного випадку, коли так комусь спробували передати ВІЛ.

Міф 2. У презервативах є маленькі дірочки, через які проникає ВІЛ

Вільні копії вірусу "плавають" у рідині організму. Вони не здатні кудись просочитися, пролізти або перестрибнути. Презерватив не пропускає рідину, а тому, виходить, не пропускає і ВІЛ.

День боротьби зі СНІДОМ: статистика в Україні і найпоширеніші міфи
Фото: Unsplash

Та презерватив може не вберегти від інфекції, якщо він порветься, зіскочить або буде протікати під час сексу. 

Тому лікарі радять перевірятися на наявність ВІЛ-інфекції перед статевим актом, і в разі її виявлення негайно перейти до лікування.

Міф 3. ВІЛ-інфекція — це смертельний вирок

ВІЛ — це хронічна інфекція, тобто, немає способу позбавити організм від вірусу. Але сьогодні кожний пацієнт отримує спеціальні ліки, які призупиняють активний розвиток вірусу.

Міф 4. Можна заразитися ВІЛ, перебуваючи поруч з ВІЛ-інфікованим

Це помилкове переконання вже багато років призводить до дискримінації ВІЛ-інфікованих людей. Запам'ятай, що ВІЛ не передається через дотики, сльози, слину, піт, мочу.

Ти НЕ можеш заразитися ВІЛ:

  • дихаючи одним і тим самим повітрям з ВІЛ-інфікованим;
  • обіймаючись, цілуючись або вітаючись за руку;
  • через столове приладдя;
  • через особисті предмети;
  • торкаючись сидіння унітаза або дверної ручки.
День боротьби зі СНІДОМ: статистика в Україні і найпоширеніші міфи
Фото: Pexels

Вірус передається лише через обмін такими тілесними рідинами з ВІЛ-інфікованим, як кров, сперма, виділення з піхви і грудне молоко.

Міф 5. ВІЛ можуть переносити комахи та комарі

ВІЛом не можна заразитися через укус комах з двох причин:

  1. При укусі комаха не впорскує кров людей або тварин, яких вона вкусила до цього.
  2. ВІЛ-інфекція живе в організмі комах дуже нетривалий час.
День боротьби зі СНІДОМ: статистика в Україні і найпоширеніші міфи
Фото: Pexels
 

Запам'ятай, що ВІЛ — це не вирок. Та навіть якщо зараз є способи його лікування, не варто нехтувати своїм здоров'ям.

Відповідально стався до своїх статевих контактів та захищайся.

А якщо ти мав ризик інфікування — обов'язково зроби тест на ВІЛ. Адже чим раніше його виявити, тим ефективнішим буде лікування і якіснішим подальше життя.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації