Десята річниця Революції Гідності: як у Києві відзначають цю пам'ятну дату

Десята річниця Революції Гідності: як у Києві відзначають цю пам'ятну дату Фото: Музей Революції Гідності

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День гідності та свободи. Це державне свято встановлено на честь двох революцій, які почалися цього дня — Помаранчевої 2004 року та Революції Гідності 2013-го.

Цьогоріч українці відзначають десяту річницю Революції Гідності. Десять років тому на Майдані Незалежності вперше зібралися протестувальники проти рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. На цей мітинг вийшла молодь і студенти. Згодом мирні протести, які відбувалися у форматі мітингів, демонстрацій і студентських страйків, переросли у справжню революцію та протест проти тодішньої влади, яка намагалася силою приборкати людей.

Річниця Революції Гідності: як її відзначають у Києві
Фото: Музей Революції Гідності

Революція Гідності — одна з найвизначніших подій новітньої історії України. Хоч і трагічна. 107 осіб загинули під час протистоянь. 

Річниця Революції Гідності: як її відзначають у Києві
Фото: Getty Images

Всього Революція Гідності тривала 94 дні. Участь у ній взяли до 4 млн українців.

Основними результатами Революції Гідності є повалення режиму Януковича, вихід України із зони впливу росії в економічній та політичній сферах, а також взяття курсу на вступ до Євросоюзу.

Річниця Революції Гідності: як її відзначають у Києві
Фото: Музей Революції Гідності

Президент України Володимир Зеленський вже привітав українців із Днем гідності та свободи. Він зазначив, що тоді Україна зробила свій перший контрнаступ — проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього та нашої неволі.

Володимир та Олена Зеленські разом з президенткою Молдови Маєю Санду вшанували пам'ять загиблих під час Революції Гідності. Вони встановили лампадки до хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні в Києві. 

0 / 0

Як у Києві відзначають річницю Революції Гідності

Відсьогодні, 21 листопада, в Українському домі розпочнеться "Майдан-форум". Він триватиме до 26 листопада. Там працюватимуть виставка "Майдан: народження мрії. Перший бій", відкритий інтерактивний майданчик, локація з відеохронікою Майдану, кінозала та дискусійний майданчик.

У межах "Майдан-форуму" 21 листопада о 18:30 відбудеться показ фільму "Євромайдан SOS", а 23 листопада о 18:00 — фільму "Крим SOS".

Також сьогодні, 21 листопада, о 19:00 в Довженко-Центрі покажуть документальний фільм про Революцію Гідності та початок війни на Донбасі "Сильніше, ніж зброя". Стрічка висвітлює хроніку подій від стихійної спроби захоплення будівлі президентської адміністрації 1 грудня 2013 року до боїв на руїнах Донецького аеропорту восени 2014 року. Усі ролики, які увійшли в основу фільму, знімалися безпосередньо в епіцентрі подій.

23 листопада о 17:00 у Києві проведуть безоплатну екскурсію "Місцями Революції Гідності. Ініціативи Майдану". На ній розкажуть про ініціативи Майдану, що створювали й розвивали протестувальники: як виникла медична служба Майдану, чим займалися сотні самооборони, як функціонували бібліотека Майдану та відкритий університет. Ти зможеш побувати в місцях, де діяли "Мистецький Барбакан" і Пошта Майдану, та дізнаєшся, як на вул. Михайла Грушевського з'явилися "Ікони революції". Та обов'язково зареєструйся на екскурсію, якщо бажаєш відвідати її. Як це зробити — дивись тут.

Також спеціально до десятої річниці Революції Гідності в Києві презентували проєкт "Територія Гідності у доповненій реальності: музеєфікація пам'яток Майдану". У межах проєкту було оцифровано 15 тис. світлин, які зафіксували події Революції Гідності 2013–2014 років. Завдяки імерсивним технологіям фахівці відтворили об'ємні моделі 10 визначних місць революції: барикади, що локалізувалися з боку Бессарабської площі, поблизу Головпоштамту, біля будинку Профспілок та на Європейській площі, на вул. Героїв Небесної Сотні та на вул. Грушевського. Також у проєкті відтворили елементи наметового містечка, конструкцію "Ялинки" й "Мистецький Барбакан". Біля цих знакових місць вже встановили стенди з QR-кодами. Відсканувавши їх, кияни та гості столиці можуть "оживити" вигляд центру Києва під час революції.

Фото: Кабмін

Раніше "ТиКиїв" писав, чим ще 21 листопада відзначається в історії Києва

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

У київському транспорті можуть запустити оплату проїзду без валідатора - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

У київському транспорті можуть запустити оплату проїзду без валідатора

Матір льотчика, якого нарекли привидом Києва, стала військовою капеланкою - 412x412
Новини

Валентина Твердохліб

Матір льотчика, якого нарекли привидом Києва, стала військовою капеланкою

Конструктивізм по-київськи: чим цікаві сторічні столичні кондомініуми - 412x412
Вулиці

Майя Двалішвілі

Конструктивізм по-київськи: чим цікаві сторічні столичні кондомініуми

"Київводоканал" відключає воду боржникам: як відновити послугу - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

"Київводоканал" відключає воду боржникам: як відновити послугу

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації