Допомога при народженні дитини може зрости майже вдесятеро

Допомога при народженні дитини може зрости майже вдесятеро Фото: unsplash.com

У Верховній Раді пропонують збільшити розмір допомоги при народженні дитини майже у десять разів. Відповідний законопроєкт зареєстрували на сайті парламенту.

Зараз розмір разової допомоги при народженні дитини становить 41 тисячі 280 гривень. Документ пропонує прив'язати її розмір до прожиткового мінімуму, встановленого у момент народження дитини.

Так, допомогу на першу дитину пропонується встановити у розмірі, кратному 150 прожиткових мінімумів — станом на березень 2024 року це 384,5 тисячі грн.

Розмір допомоги на другу дитину пропонується зробити кратним 100 прожитковим мінімумам (зараз це 256,3 тисячі грн), а на третю і кожну наступну — 50 прожиткових мінімумів (128,2 тисячі грн).

Першу частину допомоги у розмірі 20 прожиткових мінімумів (51,3 тисячі грн) пропонують виплачувати при народженні дитини, а решту суми — протягом наступних 36 місяців рівними частинами. Схожим чином виплата відбувається і зараз. 

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що протягом останніх десяти років народжуваність в Україні скоротилась на 40%. Однією з важливих причин цього автори документа вважають низький рівень допомоги при народженні дитини, а також — війну. Тож вони сподіваються, що підвищення розміру допомоги поліпшить соціально-демографічну ситуацію в країні та покращить матеріальне становище сімей з дітьми.

Раніше "ТиКиїв" розбирався, скільки коштує народити дитину у столиці та які можуть бути витрати на додаткові послуги.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації