Колишню Арку дружби народів позбавили статусу памʼятки: тепер її можна демонтувати

Колишню Арку дружби народів позбавили статусу памʼятки: тепер її можна демонтувати Фото: Anastasiia Parkhimovych/Wikimedia Commons

Мінкульт позбавив статусу пам'ятки історії Арку свободи українського народу (раніше — Арка дружби народів) у Хрещатому парку. Тепер вона може бути демонтована, повідомили у пресслужбі міністерства.

Своїм наказом МКіП визнало, що арка не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це рішення позбавило монумент статусу пам'ятки історії, отже, він може бути демонтований. 

Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу, — заявили у Мінкульті.

Там додали, що попри те, що Київрада перейменувала монумент на Арку Свободи українського народу, він "репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України". Раніше такого висновку дійшла експертна комісія Українського інституту національної пам'яті з питань визначення належності об'єктів до символіки російської імперської політики. 

У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його "ярмом". Позбавляючись монументального "ярма", ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу, — заявив в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, раніше у КМДА заявили, що арка є пам'яткою історії місцевого значення і, згідно з законом, її заборонено зносити, змінювати чи переносити. Крім того, якщо монумент демонтують, його ніде зберігати, адже у Києві ще немає музею тоталітаризму чи музею "радянської історії".

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації