На Солом'янці відкрили пам'ятник "народному" митрополиту, розстріляному радянською владою

На Солом'янці відкрили пам'ятник "народному" митрополиту, розстріляному радянською владою Усі фото: facebook.com/shelevytska

У Солом'янському районі столиці відкрили пам'ятний знак Василю Липківському — засновнику й першому митрополиту Української автокефальної православної церкви, розстріляному радянською владою. Про це повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.

Меморіал встановили на вулиці Григорія Кочура — раніше тут стояв будинок, у якому Липківський провів останні три роки свого життя перед розстрілом.

Туди його подалі від центру міста виселили примусово в чужу хату. Уявляєте, яка сила була у Липківського, що його в 73 роки совєти вважали небезпечним для гнилої імперії? — зазначила Семенова.

На Солом'янці відкрили пам'ятник митрополиту Василю Липківському
Фото: facebook.com/shelevytska

Будинок, у якому мешкав Липківський, знесли в 1970-х роках. Але дослідники знайшли точне місце, де він був розташований. Встановлення пам'ятника на цьому місці ініціював історик, релігієзнавець та речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов. 

На Солом'янці відкрили пам'ятник митрополиту Василю Липківському
Фото: facebook.com/shelevytska

Виготовлення пам'ятного знаку проспонсорували благодійники та приватні меценати. А створив його скульптор Олександр Ткачук. У день відкриття пам'ятник освятив священник ПЦУ, а на церемонії був присутній онук митрополита Констянтин Липківський.

Нагадаємо, днями в Києві відкрили пам'ятник кінорежисеру Олександрові Довженку, який простояв у гаражі 16 років. Його встановили перед входом на кіностудію, що носить ім'я видатного українського кінематографіста.

Читай також: "Місце однієї з вирішальних битв за Київ визнали національною пам'яткою"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації