У КМДА проти демонтажу колишньої Арки дружби народів, попри позбавлення її статусу пам'ятки

У КМДА проти демонтажу колишньої Арки дружби народів, попри позбавлення її статусу пам'ятки Фото: "ТиКиїв"

Столична влада виступає проти демонтажу Арки свободи українського народу (раніше — Арка дружби народів) попри те, що її позбавили статусу пам'ятки. Про це розповіла директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова у коментарі Суспільному.

За її словами, рішення Мінкульту було поспішним, а демонтаж монумента може бути небезпечним.

Соловйова нагадала, що у 2022 році КМДА перейменувала Арку дружби народів на Арку Свободи українського народу. А Департамент охорони культурної спадщини підготував облікову документацію і передав її у Мінкульт.

Водночас міністерство "в односторонньому порядку" вирішило зняти пам'яткоохоронний статус з арки після висновку комісії Українського інституту нацпам'яті і тепер хоче, щоб КМДА провела демонтаж.

За чутками, на місці арки хочуть влаштувати меморіал загиблим героям, але поки документації щодо цих планів на цю територію немає.

Однак, зазначила Соловйова, КМДА та її департамент не погоджуються з таким рішенням.

Арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка розташована поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність, — каже вона.

До того ж, за словами Соловйової, демонтаж може бути небезпечним, адже частини пам'ятки утворюють підпірну стіну, яка запобігає зсувам ґрунту. Тому зносити монумент буде дуже важко, дорого та небезпечно.

Посадовиця додала, що, хоча пам'ятку досі продовжують називати "Аркою дружби народів", попри її перейменування, це — лише сила звички. Вона навела приклад вулиці Січових стрільців, яку після перейменування ще довго називали "вулицею Артема", проте зараз нова назва вже прижилася.

На думку Соловйової, потрібно провести публічні обговорення щодо арки, оскільки переосмислення ідеї та долю пам'ятки мають визначити кияни.

Нагадаємо, наприкінці березня спеціальна комісія Українського інституту Національної пам'яті дійшла висновку, що Арка свободи українського народу, попри перейменування, належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

А у квітні Мінкульт позбавив арку статусу пам'ятки історії, щоб її можна було демонтувати. У міністерстві вважають, що вона "репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України".

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації