До України повернуть скіфське золото, що дев'ять років перебувало в Нідерландах

До України повернуть скіфське золото, що дев'ять років перебувало в Нідерландах Фото: Shutterstock

До України повернуть скіфське золото, яке понад дев'ять років перебувало в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. У 2014 році цей музей отримав цінні експонати з виставки "Крим — золотий острів у Чорному морі" в тимчасове користування з чотирьох музеїв Криму. Та коли росія анексувала Кримський півострів, було незрозуміло, кому повертати золото — захопленим кримським музеям чи Україні.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Доля скіфського золота роками вирішувалася в судах. Ще 14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути експонати Україні, однак це рішення почали оскаржувати кримські музеї.

Судова тяганина тривала роками, та сьогодні ця ситуація остаточно вирішилася. Верховний суд Нідерландів постановив, що скарби є культурною спадщиною України, і вони мають бути їй повернені. Про це повідомили на офіційній сторінці Міністерства культури та інформаційної політики України у фейсбуці.

Після майже 10 років судових баталій Верховний суд Нідерландів зобов'язав Музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки "Крим — золотий острів у Чорному морі", орієнтовна вартість яких становить 10 млн євро, — пишуть у міністерстві.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Над поверненням скіфського золота в Україну з 2014 року працювали фахівці Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, а також адвокати з Нідерландів та України.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації