Окупанти підірвали Каховську ГЕС: рятувальники евакуюють населення

Окупанти підірвали Каховську ГЕС: рятувальники евакуюють населення Фото: фейсбук Ukrhydroenergo

В ніч на 6 червня російськими окупаційними військами здійснено підрив греблі Каховської ГЕС. Внаслідок цього Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, наголосили в Укргідроенерго.

Рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується. Наразі є загроза затоплення до 80 населених пунктів. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Всі відповідні служби займаються евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. 

Голова Херсонської обласної державної адміністрації заявив, що близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні. Повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона Херсонського району. В адміністрації готові до того, що будуть підтоплені ще інші населені пункти.

Нині також організовано евакуацію мешканців цих населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст.

О 12:00 на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва.

В мережі ширяться фото та відео наслідків катастрофи. Поліціянти та рятувальники намагаються надавати допомогу всім, хто цього потребує. Окрім людей від підтоплень страждають тварини.

У Новій Каховці через підрив ГЕС затопило місцевий зоопарк "Казкова Діброва". За попередньою інформацією ЗМІ, всі тварини загинули.

Влада України наголошує на тому, що знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку росії. Окупанти мають понести за це повну відповідальність.

Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору, — зазначив президент України Володимир Зеленський.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави.

Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи, — заявив Денис Шмигаль.

В Укргідроенерго говорять, що неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Адже вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники, — додають в Укргідроенерго.

У Національній поліції України зазначають, що рівень води підвищується, і всім, хто перебуває у зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади, взяти документи і речі першої потреби;
  • подбати про близьких людей і домашніх улюбленців;
  • виконувати інструкції рятувальників та поліціянтів.
Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації