Штрафи від 850 тисяч: КМДА ініціює зміни у законодавстві щодо охорони культурної спадщини

Штрафи від 850 тисяч: КМДА ініціює зміни у законодавстві щодо охорони культурної спадщини Фото: "ТиКиїв"

Київська міська влада пропонує посилити відповідальність за порушення законодавства щодо охорони культурної спадщини.

Відповідні пропозиції передали голові тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань Києва, повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

За її словами, значна кількість об'єктів культурної спадщини у Києві та в цілому по Україні перебуває у занедбаному стані через недоброчесних власників. І практично по кожній третій пам'ятці виявляють порушення. Водночас Київ зараз не має законних дієвих механізмів, щоб впливати на власників таких пам'яток.

Які зміни у пам'яткоохоронному законодавстві пропонує КМДА

  • Збільшити штрафи для власників за неналежне утримання об'єктів культурної спадщини. Зараз штрафні санкції є досить незначними: від 1700 грн до 17 000 грн. КМДА пропонує встановити штрафи від 850 тисяч до 1,7 млн грн. 
  • Передбачити можливість примусового викупу містом пам'яток у комунальну власність, якщо власники сприяють їх знищенню;
  • Запровадити кримінальну відповідальність за злочини проти культурної спадщини.
  • Негайно ратифікувати Конвенцію Ради Європи щодо правопорушень, пов'язаних з культурними цінностями, яку Україна підписала ще у 2017 році. Цей документ є новітнім міжнародним інструментом протидії посяганню на культурну спадщину.

Старостенко зазначила, що у Києві розташовані понад 3730 об'єктів культурної спадщини, з них: 348 — національного значення; 2105 — місцевого значення і ще 1277 — щойно виявлені об'єкти культурної спадщини. Тож вона пропонує депутатам "виконати свої прямі обов'язки" та захистити культурну спадщину столиці.

Нагадаємо, раніше у КМДА виступили проти демонтажу колишньої Арки дружби народів попри те, що її позбавили статусу пам'ятки. Там кажуть, що рішення Мінкульту було поспішним, а демонтаж монумента може бути небезпечним.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації