У Києві відбудеться прем'єра опери для дорослих про підрив Каховської дамби

У Києві відбудеться прем'єра опери для дорослих про підрив Каховської дамби Фото: Opera Aperta

У травні цього року у Києві відбудеться прем'єра опери GAIA-24. Opera del Mondo, яка розповість про підрив дамби Каховського водосховища росіянами у червні 2023 року.

Оперу створили композитори колективу Opera Aperta Роман Григорів та Ілля Разумейко, автори сучасник оперних постановок IYOV та CHORNOBYLDORF. Прем'єра відбудеться 10 травня у "Жовтневому палаці". Як і попередні постановки, ця призначена для глядачів віком від 18 років.

Нова опера переосмислить підрив Каховської дамби, яка стала однією з найбільших екологічних катастроф, до яких були причетні росіяни, після пересихання Аральського озера та вибуху на ЧАЕС.

Підрив дамби став черговим воєнним злочином росіян та актом екоциду. Після того, як вивільнились 18 мільярдів кубометрів води, які утримувала дамба, Каховське водосховище перестало існувати. Разом з ним зникли й пейзажі попередньої опери колективу Opera Aperta CHORNOBYLDORF. А колишнє дно водосховища перетворилося на новий ландшафт, розташований на лінії зіткнення російсько-української війни.

2000 кв. км Дніпровського ґрунту, звільнені від сімдесятирічного полону штучної водойми, поступово повертаються до свого природного стану. Що можна побачити зараз з високих дніпровських круч правого берега, спостерігаючи одночасно театр війни, що палає, та регенерацію козацької амазонії? Повільну перемогу природи, швидку поразку людини, — кажуть автори опери.

В основу твору лягла теорія "Гайї", яку просував французький філософ та антрополог Бруно Латур. Він порівнював війну росії проти України з війною людства проти природи та нашої планети.

Тож основною дійовою особою опери стане саме уособлення Землі з давньогрецької міфології — Гайя.

Коли земля дарує щедрий урожай — треба чекати на велику війну. Коли висихають моря, річки змінюють свої річища, а ліси стають непридатними до життя через радіацію — імперія скоро впаде. Коли наступає кінець світу — земля та небо зливаються в єдине ціле, — йдеться в описі опери.

Окрім київської прем'єри, оперу GAIA-24 також покажуть на відкритті Міжнародного фестивалю опери, музики та театру O.Festival в Нідерландах. Він проходитиме з 16 по 24 травня цього року.

 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації