У КМДА офіційно заявили, що не демонтуватимуть колишню Арку дружби народів

У КМДА офіційно заявили, що не демонтуватимуть колишню Арку дружби народів Фото: kyivcity.gov.ua

У КМДА заявили, що не планують демонтувати Арку свободи українського народу (колишня Арка дружби народів). Натомість простір біля неї отримає нову концепцію.

Як зазначили у Департаменті культури КМДА, арка є однією з візитівок міста, а її сенс вже було переосмислено. Після початку повномасштабного вторгнення Київрада ухвалила рішення про перейменування арки, а радянську скульптуру двох робітників, що символізувала "возз'єднання" України та росії, демонтували.

У КМДА кажуть, що після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група з питань усунення з публічного простору пам'ятних об'єктів, пов'язаних з росією та СРСР, ухвалила у січні цього року рішення про збереження арки. 

Загалом же до переліку об'єктів, які рекомендували до усунення з публічного простору, потрапили 95 пам'ятників і понад 200 пам'ятних знаків та елементів оздоблення.

Крім того, додають у столичній адміністрації, витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки зараз не є найнагальнішим питанням.

Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним Силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців, — кажуть у КМДА.

Нагадаємо, наприкінці березня спеціальна комісія Українського інституту Національної пам'яті дійшла висновку, що Арка свободи українського народу, попри перейменування, належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

А у квітні Мінкульт позбавив арку статусу пам'ятки історії, щоб її можна було демонтувати. У міністерстві вважають, що вона "репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України".

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації