У КПІ завершують розробку наносупутника за 5,2 млн грн: нащо він потрібен

У КПІ завершують розробку наносупутника за 5,2 млн грн: нащо він потрібен Фото: kpi.ua

У Київському політехнічному університеті завершують роботу зі створення наносупутника PolyITAN-12U, на який у жовтні з держбюджету виділили 5,2 млн грн. Проректор КПІ з наукової роботи Віталій Пасічник розповів про нього в інтерв'ю ЛІГА.net.

Він повідомив, що виділену суму використають для завершення циклу проєктування, виготовлення і випробування супутника. Зараз роботи на фінальній стадії, і вже скоро мають повністю завершити та зібрати космічний апарат. 

Після цього супутник піддадуть цілій низці випробувань, зокрема навантаженням, які імітуватимуть виведення в космос. Також випробовуватимуть електромагнітну сумісність, щоб випромінювання різних блоків не заважали одне одному. 

Частину виділених коштів витратять на підготовку до модернізації станції наземного зв'язку з космічним апаратом, яка є в КПІ. 

Задачею PolyITAN-12U буде робити супутникові знімки високої роздільної здатності. Для цього в нього вперше вмонтують оптичний сканер для дистанційного зондування Землі, що виготовлений за власною технологією вишу.

Роздільна здатність оптичного сканера — від 2 до 4 метрів на піксель. Пасічник називає це своєрідним рекордом для космічних апаратів такого класу. 

Це фізична межа для габаритних розмірів 200 на 200 на 300 міліметрів. І наш оптичний сканер може забезпечити таку роздільну здатність. Ми плануємо запустити супутник зі сканером і отримати можливість мати супутникові знімки там, де ми хочемо щось побачити, — каже проректор КПІ.

Отримані знімки земельних ділянок можуть зацікавити українських аграріїв та закордонних фермерів. Тобто інформація, отримана від наносупутника, може у майбутньому мати й комерційну складову.
 
Коли та де саме запускатимуть супутник, Пасічник поки не знає. Але, за його словами, робити це планують за підтримки партнерів. Саме так на орбіту виводили попередні супутники КПІ. Найсприятливіші умови для запуску є у США на мисі Канаверал. Наприклад, за допомогою ракети-носія від SpaceX.

Загалом, за прогнозами Пасічника, запуск аналогічного за розмірами та масою супутника може коштувати від 465 000 до 545 000 доларів. 

Раніше "ТиКиїв" розповідав про випускника КПІ Сергія Якимова, який очолив Марсіанську дослідницьку станцію в пустелі Юти.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації