У центрі Києва встановлять пам'ятник Івану Мазепі: фото

У центрі Києва встановлять пам'ятник Івану Мазепі: фото Фото: facebook.com/m.tomenko

На території Києво-Печерської лаври встановлять пам'ятник видатному гетьману Івану Мазепі. Про це повідомив політик та громадський діяч Микола Томенко. 

Над пам'ятником Мазепі працюють відомі українські скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов. Це буде погруддя гетьмана на колоні, прикрашеній рослинним орнаментом та гербом шляхетського роду, до якого належав Мазепа.

Зараз вже готовий макет погруддя, а попереду ще чекає виливка із бронзи та робота над гранітною основою. Виготовлення та встановлення пам'ятника здійснюють за кошт меценатів.

Фото: facebook.com/m.tomenko

Встановити погруддя Івана Мазепи саме на території Києво-Печерської лаври вирішили тому, що він був одним з найбільших її меценатів. За кошти гетьмана збудували Церкву Всіх Святих (її у 1846 році намалював Тарас Шевченко) та звели майже кілометрові мури святині й її вежі. А також відновили Троїцьку Надбрамну церкву та відреставрували Успенський собор.

В планах ініціаторів проєкту — не тільки встановити пам'ятник Мазепі, а й відкрити присвячений гетьману музей в Онуфріївській (Палатній) вежі на території Лаври.

Нагадаємо, нещодавно Київрада перейменувала ще сім вулиць та провулків столиці на честь захисників України. Нові назви отримали вулиці Нахімова, Наумова, Вузівська й інші.

Читай також: "У Києві пропонують встановити пам'ятник Симону Петлюрі"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації