Металеву пластину з прапором України запустили на Місяць

Металеву пластину з прапором України запустили на Місяць Фото: Trevor Mahlmann

У США вперше за більш ніж пів століття запустили ракету на Місяць. На її борту, серед іншого вантажу, знаходиться металева пластина з прапором України.

Як пише Associated Press, важку ракету-носій Vulcan Centaur запустили з мису Канаверал у Флориді сьогодні, 8 січня, у межах місії Peregrine. Досягти поверхні Місяця вона має 23 лютого.

На борту ракети знаходиться посадковий місячний модуль Astrobotic Technology, наукові інструменти, а також прах та ДНК відомих померлих людей. Так, на Місяць відправились рештки творця та деяких акторів серіалу "Зоряний шлях" та одного з астронавтів місячної місії "Аполлон", а також зразки ДНК президентів США Джона Ф. Кеннеді, Джорджа Вашингтона й Дуайта Ейзенхауера.

Відправлення людських решток на Місяць обурила представників корінного народу Америки навахо, які вважають це оскверненням супутника Землі, що є для них священним.

Також на борту ракети Vulcan полетіла металева пластина із зображенням прапору та мапи України. Її відправила британська компанія Spacebit, заснована українцем Павлом Танасюком.

Відправляючи на Місяць прапор та карту України у формі серця, я хочу вшанувати незламний дух моєї Батьківщини. Він назавжди збережеться на Місяці як символ віри українського народу у своє майбутнє, попри зовнішні виклики, — каже Танасюк.

Металеву пластину з прапором України запустили на Місяць
Фото: spacebit.com

Пластину виробив один із заводів "Укроборонпром" у Києві. Вона зроблена з алюмінію, вкрита золотом та особливими фарбами на водній основі, які можуть витримувати екстремальні температури протягом сотень років.

У компанії Spacebit кажуть, що копію таблички подарували президенту Володимиру Зеленському перед повномасштабним вторгненням росії в Україну.

Зазначимо, що місія Peregrine стала першою місячною місією з 1972 року, коли США запустили на супутник Землі корабель "Аполлон-17". Після цього США закрили Місячну програму.

Раніше "ТиКиїв" писав, що  КПІ завершують розробку наносупутника, на який з держбюджету виділили 5,2 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації