Оголосили переможців кінофестивалю Docudays UA

Оголосили переможців кінофестивалю Docudays UA Кадр із фільму "Залізні метелики". Фото: Arthouse Traffic

20 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який тривав із 2 до 8 червня, оголосив переможців та переможниць конкурсних програм. 

Головний приз повнометражного міжнародного конкурсу дістався стрічці "Ми не згаснемо" української режисерки Аліси Коваленко.

Фестиваль кіно
Фото: docudays.ua

Картина розповідає про життя українських підлітків, які живуть у прифронтовій зоні на Донбасі.

Головну нагороду отримує фільм, що створює простір для тих, чиї долі хтось міг би вже вважати втраченими через історію та геополітичні обставини. Фільм, який підтримує бачення майбутнього покоління і його потенціалу й волі до завоювання світу силою творчості, цікавості та взаємної підтримки, — зазначили у Docudays UA.

Спеціальну відзнаку отримав фільм "Етілаат роз" афганського режисера Аббас Резає.

Фестиваль кіно
Фото: docudays.ua

Знятий в офісі найпопулярнішої газети Кабула фільм від першої особи показує, як місто було захоплено "Талібаном" у 2021 році. 

Головний приз у національному повнометражному конкурсі та приз глядацьких симпатій отримав фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі". 

Фестиваль кіно
Фото: docudays.ua

Це розповідь про напад росії 24 лютого 2022 року на місто, жахливі бомбардування житлових кварталів та пологового будинку, людей, які жили в умовах блокади міста. Також у фільмі можна побачити те, як Чернов разом із колегами — фотографом Євгеном Малолєткою та журналісткою Василісою Степаненко — виїжджали з оточеного російськими окупантами міста.

Спецвідзнаку отримав фільм "Чорнобиль 22" режисера Олексія Радинського.

Фестиваль кіно
Фото: docudays.ua

В окупованій Чорнобильській зоні відчуження анонімний інформатор Збройних Сил України таємно фільмує пересування російських військ. Працівники/-ці ЧАЕС обговорюють свій досвід перебування на окупованій росіянами атомній електростанції. У цьому макабричному епізоді російського вторгнення переплітаються катастрофічні сценарії з минулого та теперішнього.

Нагороду за найкращий український короткометражний фільм отримала робота режисерів Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі "Прокидаючись у тиші".

Фестиваль кіно
Фото: docudays.ua

Короткометражка, що розповідає реальні історії дітей-біженців, які знайшли прихисток у Німеччині, на території колишньої німецької казарми. У своїх іграх діти відкривають військові символи з минулого та пов’язують їх зі своїм досвідом.

Український фільм "Залізні метелики" Романа Любого отримав нагороду правозахисного журі.

Фестиваль кіно
Фото: docudays.ua

Фільм розповідає про знищення російськими військовими пасажирського літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 на початку російсько-української війни. 17 липня 2014-го окупанти в небі над Донеччиною збили Boeing 777, внаслідок чого загинули всі 298 людей, які були на борту. Стрічка фокусується на обставинах воєнного злочину, розслідування якого тривало вісім років.

Список переможців всіх конкурсних програм можна переглянути за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації