У Києві презентують старовинні монети та артефакти, які Естонія повернула Україні

У Києві презентують старовинні монети та артефакти, які Естонія повернула Україні Фото: mcip.gov.ua

У Національному музеї історії України 30 квітня відбудеться презентація 274 предметів археології та монет, які Естонія повернула Україні після того, як їх затримали естонські прикордонники. Про це повідомляє пресслужба Мінкульту.

Учасники презентації зможуть побачити прикраси скіфського часу, передримського та римського періоду, а також середньовічні знахідки. 

Серед них — парадна кінська упряж (рубіж VIII-IX століть — початок IX століття), перстень з птахом, який тримає в лапах гілку лавра (X-XII століття), а також — колекція монет візантійських імператорів: Костянтина VII Багрянородного (920-944 рр.), Никифора II Фоки (963-969 рр.), Іоанна I Цимісхія (969-976 рр.) та Василія II Болгаробійця (976-1025 рр.). У X та XI століттях подібні монети були поширені майже на всій території сучасної України.

Ці артефакти поліція та прикордонна служба Естонії затримали у 2019 році, коли їх намагалися ввезти у країну. А у січні цього року археологічні артефакти повернули в Україну.

У Мінкульті зазначають, що правові засади повернення державі незаконно вивезених культурних цінностей визначені Конвенцією 1970 року. Документ передбачає право держави походження звертатися до інших держав-учасниць конвенції з клопотанням про повернення незаконно вивезених культурних цінностей. 

Раніше "ТиКиїв" розповідав про Музей історичних коштовностей України, у якому зібрані головні дорогоцінні археологічні знахідки.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації