У Києві відкриється велика виставка із 300 картин, більшість яких не показували на широкий загал

У Києві відкриється велика виставка із 300 картин, більшість яких не показували на широкий загал Афіша

У Національному центрі "Український дім" відкриється велика виставка "Протагоністи. Живописний заповідник / Паризька комуна". Вона розповість про два провідні творчі об'єднання кінця 1980-х – початку 1990-х років. В експозиції будуть представлені близько 50 авторів та 300 робіт, створених на зламі цих епох. Більшість творів ніколи не експонувалися. Про це повідомили на офіційній сторінці Національного центру "Український дім".

Представники цих двох яскравих мистецьких феноменів — "Живописного заповідника" та "Паризької комуни" — ламали радянські догми, висували на перший план індивідуальність і творчу свободу. 

Будинок на вул. Михайлівська, 18А (тоді — вул. Паризької комуни) став першим київським сквотом, куди в'їхали Олександр Гнилицький, Валерія Трубіна, Олег Голосій, Олександр Клименко, Дмитро Кавсан, Леонід Вартиванов, Юрій Соломко та інші. Також до них долучився мистецтвознавець Олександр Соловйов, який є співкуратором виставки "Протагоністи". Життя у сквоті було богемним — там панувала атмосфера вечірок, сексуальної революції та психоделічних експериментів.

На відміну від "Паризької комуни", авторів якої згуртувало фізичне місце, територія "Живописного заповідника" мала ознаки духовного топоніма. Представники "Заповідника", попри появу нових методів у мистецтві, залишалися вірними живописній традиції, звідки й походить назва групи. До об'єднання входили Тіберій Сільваші, Анатолій Криволап, Олександр Животков, Микола Кривенко, Марко Гейко, Олександр Бабак.

Виставка "Протагоністи. Живописний заповідник / Паризька комуна" — унікальна можливість наживо побачити твори сучасного мистецтва, що на сьогодні стали документами епохи. Виставка сформувала унікальну колекцію робіт музейного рівня, більшість із яких раніше не експонувалася, адже роботи потрапляли до приватних колекцій одразу з художніх майстерень.

Важливо, що мистецьку діяльність об'єднань протагоністів на виставці розглянуто крізь призму не протистояння, а співіснування й розвитку в контексті того часу. Цілісний погляд через десятиліття на творчість учасників об'єднань "Живописний заповідник" і "Паризька комуна" вкотре засвідчує, що сучасне мистецтво є важливою і невіддільною частиною культурного надбання України.

  • ДЕ? Київ, Національний центр "Український дім", вул. Хрещатик, 2
  • КОЛИ? Відкриття виставки в четвер, 16 травня. Працюватиме вона до 30 червня. Графік роботи:
    вівторок-неділя з 11:00 до 19:00
  • СКІЛЬКИ? Дорослі — 100 гривень, школярі й студенти — 50 гривень. Пенсіонери, діти до 7 років, люди з інвалідністю 1–2 групи, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, учасники бойових дій, учасники АТО та члени їхніх родин, військовослужбовці строкової служби, працівники музеїв, члени Національної спілки художників України, власники членських карток CIMAM, ICOM, AICA — вхід вільний

Раніше "ТиКиїв" розповідав, що в Києво-Печерській лаврі відкриється виставка Богородичних ікон, написаних на ящиках з-під набоїв. Детальніше про цю виставку дізнавайся в нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації